Shito Ryu

Dento Shito Ryu Karate Do

A Shito Ryu a karate stílusok között elterjedtségét figyelembe véve a második legnagyobb, de összetettségét tekintve a legkomplexebb karate iskolának mondható. Ez a stílus alapító Mabuni Kenwa szellemiségéből, tudásvágyát kiegészítő zsenialitásából fakad.

Mabuni Kenwa korának legnagyobb mestereitől tanulva lett a legelismertebb mesterek egyike. Így ír róla kortársa és barátja, a Shotokan stílust alapító Funakoshi Gichin:

“Mabuni Kenwa gyermekkori barátom, a karate kiemelkedő kutatója és tanára. Amikor még Okinawán éltünk, ő Shuriban én Nahában, olyan fáradhatatlanul dolgozott azon, hogy megszervezze a karatét gyakorlók táborát, hogy gyakran enni és aludni sem volt ideje. Sok ember kereste meg kérdéseivel, akik hallottak róla. Melegszívű és barátságos volt, aki soha nem törődött a különböző stílusok és harcművészetek közötti konfliktusokkal. Az életkorból fakadó hierarchia sem volt lényeges számára, tisztelettudó volt az idősebbekkel és a fiatalokkal is egyaránt. Nem esett nehezére, hogy egy fiatalabbtól kérjen tanácsot, vagy segítséget, ha valamit nem tudott. Ha valami újat tanult, azt a következő alkalommal bemutatta a többieknek, hogy saját maguk is tanulmányozhassák és gyakorolhassák. Túlhaladt a régi módszeren, ami titokban tartotta az ilyen tudást, szerette a nyitottságot, tudását mindenkivel megosztotta. Nagyon régóta gyűjti a harcművészettel kapcsolatos anyagokat, ismerője minden pusztakezes módszernek. Túlzás nélkül állítható, hogy ő a legnagyobb tudással rendelkező karate mester. Shuri és Naha mesterei között találkozókat kezdeményezett, ahol mindig nyitott volt a kritikákra és a visszajelzésekre. Megfogadta a jó tanácsokat, és hajlandó volt feladni a rossz elképzeléseit. Emiatt a tulajdonsága miatt mindenki tisztelte és csodálta minden oldalról. Nem ismerek senkit, aki rossz véleménnyel lenne róla.”

Jigoro Kano, a Kodokan Judo alapítójának javaslatára 1927-ben Japán fő szigetére költözött, hogy ott tanítsa és népszerűsítse a karatét. Oszakában telepedett le, így Japán déli részén a Shito Ryu stílus lett a meghatározó. Tanításait több könyvben foglalta össze, sajnos ezeknek jó része csak japán nyelven érhető el.Szülőföldjén elsajátítva a Shuri Te (az okinawai nemesség eredeti küzdő modora) iskola tanításait Anko Itosutól, mestere tanácsára Okinawa másik nagyhírű mesterétől a kínai hatásokat jobban megőrző Naha Te irányzatot tanulta. A két mestertől tanultakat rendszerbe foglalta, összhangba hozta a két iskola alapelveit. Ezután kiegészítette a stílusát  kínai Fehér Daru kungfu elemeivel, melyeket Go Kenki mestertől tanult, akit a házába fogadott, cserébe ő tanította. Rendőrként dolgozva bejárta Okinawa egészét, megismerve mindenkit, akitől lehetett a harcművészet területén tanulni.

A Shito Ryu stílus mozgásanyagát tekintve is igen összetett. Más stílusokhoz képest háromszor több formagyakorlatot tartalmaz, mozdulataiban az egyenes vonalú és köríves mozgás kiegészíti egymást, a mozdulatok, állások természetesek, nem akarják „megerőszakolni” az izületeket, izmokat egy-egy technika érdekében. Gyakorlatai között nem csak harci technikák szerepelnek, hanem az egészség, vitalitás megőrzését segítő gyakorlatsorok, melyek jó testtartást, légzést tanítanak. A haladó tanulók megismerkednek fegyverek használatával, a testen elhelyezkedő életpontok alkalmazásával.

Az edzésen a következőkkel ismerkednek meg a tanulók:

  •  kéztechnikák – ütések, védekezések
  •  lábtechnikák – rúgások, lábsöprések
  •  dobások, földreviteli technikák
  •  csavarások, ízületi feszítések
  •  anatómiailag érzékeny pontok, az ’életpontok’ támadása
  •  formagyakorlatok és a mozdulatok alkalmazása
  •  technikák szabad küzdelemben való használata
  •  karate technikák eredeti, önvédelmi alkalmazása
  •  shiatsu – japán masszázs
  •  japán bot és kardvívás, egyéb fegyverek

Mit jelent az, hogy "Dento" Shito Ryu?

A Shito Ryu-ban több, különbőző irányzat is megjelent Mabuni Kenwa halála után, melyek több-kevesebb eltérést mutatnak, a vezető mestertől függően. Apja halála után, Mabuni Kenei mester lett a Shito Ryu stílus vezetője. Ő látva, hogy egyes szervezetek bár Shito Ryu-nak nevezik az általuk tanított stílust, azokban már csak nyomokban, vagy csak külsőségekben jelennek meg a stílus valódi jellemzői.

Ezért, hogy világossá tegye, hogy általa tanított technikák és formagyakorlatok jelentik a Shito ryu eredeti, Mabuni Kenwától származó tudását, így kiegészítette a “dento”, azaz “eredeti” előtaggal a stílus elnevezését, melyet haláláig tanított Oszakában a Yoshukan dojóban.