Magyarországi Tradicionális Shito Ryu Karate Szervezet

Szervezetünk a Shito Ryu közvetlen, hamisítatlan formáját gyakorolja. Közvetlenül Mabuni Kenei 10. danos mester (Mabuni Kenwa alapító mester fia) irányítása alatt gyakoroltunk 2015. december 19-i bekövetkezett haláláig.

Dojoinkban nem versenyekre készítjük fel tanulóinkat, nem sportkaratét, hanem harcművészetet tanítunk annak minden szépségével és nehézségével együtt. Tagjaink szerencsések, hiszen olyan mesterektől tanulhatnak itthon, Magyarországon is, mint Hidetoshi Nakahashi 9. danos és Hatano Yoshiharu 8. danos mesterek, akik mindketten közvetlen tanítványai Mabuni Kenei mesternek, így a Shito Ryu eredeti, torzításoktól mentes szellemiségét és technikáit tanítják.

Ez azt jelenti, hogy a testi és a szellemi képzés egymás mellett, egymást kiegészítve párhuzamosan folyik. A megszerzett övfokozatok nem csak technikai szintet jelölnek, de szellemi felkészültségről is tanúskodnak. A képzés alapját a Bushido (a szamurájok erkölcsi kódexe) és Mabuni Kenwa alapítómester tanításai adják. A technikai felkészítés pedig a tradicionális formagyakorlatok, az azokban elrejtett ősi tudás történik.

Valljuk és hisszük Mabuni Kenwa tanítását: "Kunshin no ken" - a karate útja egy nemes módja a harc, és az élet tanulásának.

Szervezetünket Szabó István 6. danos mester vezeti, aki közvetlenül Mabuni Kenei stílusvezető mestertől kapta a felhatalmazást, hogy oktassa és vezesse a Shito Ryu-t Magyarországon.

Minden dojónk közvetlenül csatlakozik a Dento Shito Ryu International szervezethez.

Mi azt tartjuk szem előtt, hogy elsősorban embereket és nem sportolókat nevelünk. A központban a személyiség és annak erőfeszítései, az önmagához mért teljesítménye számít. Aranyérmet csak egy embernek adnak. De számunkra fontos mindenki, fontos, hogy mindenki a saját képességeihez igazítva tudjon haladni, egy olyan közösségben, ahol mindenki felelősséggel tartozik egymásért. Éppen ezért tanulóink között nagyszámban vannak felnőttek, nem csak gyerekek, hiszen a szellemiség és a folyamatos tanulás ezt lehetővé teszi, a mozgásanyag pedig mindenki számára végrehajtható és hatékony.

Mabuni Kenei 10. dan megbízó levele

Mestereink

Nidaime Soke Mabuni Kenei 10. dan

1992-től 2015 decemberében bekövetkezett haláláig közvetlenül irányította és tanította a magyarországi dojók vezetőit, tisztán és torzításoktól mentesen átadva édesapja Mabuni Kenwa örökségét.

Hidetoshi Nakahashi 9. dan

A Dento Shito Ryu International világszervezet technikai vezetője, aki 1993-tól minden évben ellátogat Magyarországra. 4 DVD és 4 szakmai könyv szerzője, a francia karate válogatott technikai tanácsadója.

Yoshiharu Hatano 8. dan

Mabuni Kenei közvetlen tanítványa, aki 2010-től szintén minden évben tart szemináriumot Magyarországon. A karate mellett hagyományos fegyverhasználatot is tanít. Tanításai kiterjednek a technikák mögött meghúzódó erkölcsi és szellemi alapelvekre is.